Една седмица и Окупациите в Лондон вече са две ♯occupylondon

Седмица след окупацията на Лондонската фондова борса слънцето продължава да се усмихва на протестиращите пред катедралата Св. Пол в Лондон. Тази така наречена “окупация” е част от процес започнал в Ню Йорк през Септември и обхванал десетки градове в САЩ от Сидни до Сеул.

През уикенда повече от 3 хиляди души минаха през лагера с любопитство и интерес. Впечатли ги чистотата и подредеността. Както и миналата събота имаше семейсва с малки деца, хора работещи в Сити-то, студенти, безработни, пенсионери, професионалисти, представители на 99%.

Те бяха посрещнати в Инфо палатката от плакат, който съдържаше посланието гласувано от Общото Събрание миналата седмица обявяващо мирен протест срещу съществуващата недемократична и неустоичива икономическа система; отказ на обикновените хора и данъкоплатци да плащат за банковата криза; отказ да приемат орязването на публичните разходи; солидарност с подобни движения по цял свят; искане за структурна промяна на икономическата и политическа система, така че тя да работи в полза на 99те%, на базата на равенство и екологична устойчивост, а не в полза на финансовия и корпоративен сектор.

Денят започва със “Запознай се с движението” възможност посетителите да обиколят лагера и да се запознаят с някои от хората там.

За една седмица лагерът се е разраснал до 200 палатки, които покриват почти цялото пространство от лявата страна на катедралата. Това включва освен кухня, технически отдел и първа помощ, библиотека, пиано, зона за деца и най-интересното Палатков Университет, където се провеждат лекции и дебати за алтернативи на системата. Има бръснар, традиционните вече хора раздаващи прегръдки, кафе, чай и плодове, дарени от хората и бизнеси подкрепящи окупацията и разбира се музика и торта.

На стълбите на катедралата се сменят да говорят хора, които участват в окупацията, които спят там, и такива които идват за първи път. Идеята е чрез отворен микрофон да се даде възможност на всеки който иска да се изкаже. Един от тях е Нейтън, който е тук от първия ден и смята да остане “до края” (независимо кога ще е той или колко студено стане), той е впечатлен от подкрепата и топлината на всички, които идват и носят дарения, храна, вода или просто ги окуражават. Рейчъл е завършила право в Харвард и работила в корпоративния сектор, като майка на две деца осъзнава степента на консумеризъм, който е обзел обществото ни, и как то рефлектира негативно и върху децата. Дани, който работи във финансовия сектор е съгласен, че концентрацията на пари и власт в този сектор прави играта нечестна и неравнопоставена.

В 4ч. тръгва шествие, водено от самба групата, което обикаля Сити-то в знак на протест срещу институциите и техните политики, не срещу хората в тях. Наближавайки площада Финзбъри близо до Мургейт, малка групичка изненадващо се отцепва от мнозинството и започва да разпъва палатките си. Свикано е Общо Събрание с участието на всички присъстващи, които единодушно приемат предложението за втора окупация. Лагерът пред Св. Пол остава и двата лагера ще оперират заедно. За движение, което често е криткувано за липса на организация, тази операция е доказателство за обратното.

Разбира се има и проблеми.

В Петък, изненадващо, настоятелството на Катедралата, което миналата седмица обяви подкрепата си за окупацията и разреши на лагера да остане, си промени мнението, затвори катедралата на основата на съображения за здраве и сигурност и призова лагерът да се премести. Ако те оттеглят подкрепата си, полицията ще може да изиска разрешително за изместване от съда и на негово основание да изгони протестиращите от това място.

От друга страна разрастващото се движение, балгодарение до голяма степен на голямото медийно влияние, започва да привлича все повече движения с различни каузи. Това заплашва да се размие острото политическо послание на движението. Осъзнава се и нуждата да се работи още по-усилено за привличане на все повече хора от всички обществени и социални слоеве, за да отговаря все повече на името си 99%.

Всички тези и други въпроси ще продължат да бъдат обсъждани в работните групи и в Общото Събрание в рамките на едно уникално движение за социална справедливост и популярна демокрация.

Share:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
This entry was posted in Politics, Social movements, Uncategorised. Bookmark the permalink.

Comments are closed.